2014. máj. 9.

4. szám - 2014. május - Köszöntő


A Kürtszó negyedik számával köszöntünk Benneteket.
Az elmúlt hónapok eseményei sürgettek bennünket jelen számunk mielőbbi megjelentetésére. Ferenc pápa egész világot megragadó váratlan népszerűsége újabb hatalmas lendületet adott a protestantizmus és a katolicizmus közötti egységtörekvéseknek. Mintha Ellen G. White Korszakok nyomában c. könyvének egyes sorai a szemünk láttára elevenednének meg. 
„A protestánsok ma sokkal jobban kedvelik a katolicizmust, mint korábban. Azokban az országokban, ahol nem a katolicizmus a főhatalmasság, és a pápisták engedékeny hangot ütnek meg, hogy befolyásra tegyenek szert, egyre nagyobb lesz a közömbösség azokkal a tantételekkel szemben, amelyek elválasztják a reformált egyházakat a pápai hierarchiától. A protestánsok körében egyre nagyobb súlya lesz annak a véleménynek, hogy a lényeges kérdésekben nem is különbözünk annyira, mint gondoltuk, és egy kis engedmény a mi részünkről közelebb fog vinni minket Rómához. Volt idő, amikor a protestánsok nagyon értékesnek tartották a lelkiismereti szabadságot, amelyet olyan drágán vásároltak meg. Gyermekeiket arra tanították, hogy idegenkedjenek a pápaságtól, és a Rómával való egyezkedést Istennel szembeni hűtlenségnek tartsák. De mennyire másként vélekednek most!” (A nagy küzdelem, A pápaság célkitűzései c. fej.)
A kürtszó minél hangosabb megszólaltatására ma különösen okunk van, ahogy ezt az ószövetségi prófétánál is olvassuk „Fújjátok a kürtöt a Sionon, és rivalgjatok az én szent hegyemen! Rémüljenek meg e föld minden lakói; mert eljő az Úrnak napja; mert közel van az.” (Jóel 2,1)

A szerkesztők

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lássátok, fáradt vagyok már
s nem bírok szavaitok labirintján
tévelyegni. Szeretem a nyugodt,
nyílegyenes, biztos utakat.

Legyetek őszinték, ne zúdítsatok
rám cifraszép szavakat,
mert el tudom viselni a meztelen
igét és ti is el kell, hogy viseljétek.

Amikor beszélek, ne nézzetek
a hátam mögé: az nyugtalanít.
Állítástok legyen: igen, igen -
és tagadástok: nem, nem.

(Dsida Jenő: Legyetek őszinték – részlet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése