2016. szept. 27.

12. szám - Beszámoló a zenei és bibliaismereti táborról 2016. - Visszatekintő

Beszámoló a zenei és biblia-ismereti táborról - 2016


A korábbi évekhez hasonlóan idén is együtt tartottunk zenei és Biblia-ismereti tábort. Ennek a tábornak a megrendezéséhez is új helyszínt kellett keresnünk, és ennek során Isten csodálatos helyre, Orfűre vezetett minket. A tábort két egymás melletti szálláshelyen tudtuk megoldani, az étkezés lebonyolításához pedig a helyben kapott segítség mellett saját szakácsot vihettünk. A táborban 130-140 fő vett részt. Nagyon szívélyesen és szeretettel fogadtak bennünket szállásadóink, minden felmerülő problémában készséggel segítettek, szép tapasztalatot szereztünk ezen a téren is. Új helyre menni, kialakítani mindazt, ami ennek a tábornak megtartásához szükséges, nem kis feladat, de Isten minden lépésünkben velünk volt, és folyamatosan tapasztaltuk támogatását.

Orfű a Mecsek egyik legszebb része, volt lehetőség gyönyörködni a természetben a kirándulásokon, úszni a Pécsi-tóban (ami 200 méterre van a szállástól), ellátogatni a 4 km-re fekvő abaligeti cseppkőbarlangba. Természetesen a látnivalók töredékének megnézésére volt csak lehetőségünk az egy hét alatt.

A zenei táborban három jótékonysági egyházzenei hangversenyre készültünk, amelyeket Orfűn, Pécsett, a Liszt Ferenc Hangversenyteremben, valamint Budapesten, az Olasz Intézetben tartottunk meg. Idén az Erdélyben lévő Havadtői Árvaház támogatására rendeztük meg a jótékonysági hangversenyeket.
Az erdélyi Havadtő község Székelyföld szélén, Marosvásárhely közelében található. A Küküllő és Nyárád folyók menti térségből való árva vagy nehéz sorsú gyermekek otthona tizenöt éve működik. Jelenleg harminc gyermek lakik az otthonban, 2 évestől 22 éves korúakig. A korábbi évek során összesen száznegyvennyolc önálló életre felkészített gyermek került ki az otthonból. A környezet festői, a szegénység azonban – főként a munkanélküliség miatt – igen nagy az itteni falvakban. Olyan gyermeksorsokkal találkozik itt az ember, amelyekről azt gondolná, hogy ilyen csak Afrikában létezhet. Egy családból például hat gyermek került az otthonba. A szülők hegyi pásztorok, alkoholbetegek, gyermekeik után nem is érdeklődnek. A nyomorúságos körülmények közül az otthonba mentett gyermekekről – akik nagy eséllyel elkallódtak, tönkrementek volna – kiderült, hogy érdeklődő, éles eszű, jóravaló gyerekek. Sokatmondó adat, hogy eddig huszonhárom gyerek került főiskolára vagy egyetemre az otthonban nevelkedettek közül.
http://ujember.hu/megmentett-eletek/
Az otthonban kertet művelnek, szappant főznek és mindent előteremtenek, amit csak kezük munkájával lehet, de ennek ellenére hónapról hónapra nehezen tudják rendezni a fizetnivalókat. A középiskolai vagy felsőoktatási intézmények kollégiumába kerülő gyermekek lakhatási, megélhetési és útiköltségeit is az otthon fizeti, mert nekik senkijük sincs ezen kívül. Állami támogatást az otthon nem vesz igénybe.

A három hangversenyen összesen közel 1 000 000 forint gyűlt össze az adományokból, amelyet az árvaháznak személyesen fogunk átadni. Amikor az árvaház vezetője megtudta, hogy mennyi adomány gyűlt össze, teljesen megrendült. Az árvaház nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki el tudott jönni, és támogatni tudta az otthonban folyó munkát.
 

A hangverseny helyszínei közül kettő új volt, még sohasem tartottunk hangversenyeket ezeken a helyeken. Mindkét új helyszínen jóakaratot, szíves hozzáállást, segítőkészséget tapasztaltunk. Az orfűi Medvehagyma Ház már az ott tartott koncert másnapján feltette Facebook-oldalára a hírt az eseményről. Az itt olvasható leírás a következő: Tegnap délután a Sola Scriptura Teológiai Főiskola Ének- és Zenekara jótékony célú egyházzenei hangversenyt tartott a Medvehagyma Házban! Az adománygyűjtő koncert során összesen 75 000 Ft gyűlt össze az Erdélyben található Havadtői Árvaház támogatására! Az ének- és zenekar, valamint a Medvehagyma Ház nevében is köszönjük, hogy ilyen sokan megjelentek, és adományaikkal segítették a nehéz sorsú gyermekeket! Emellett örülünk, hogy helyszínt biztosíthattunk és mi is részesei lehettünk eme csodálatos hangversenynek!”

Orfűi koncert

Kimondhatatlanul hálásak vagyunk Istennek támogató kegyelméért és segítségéért, hogy fel tudtunk készülni a hangversenyekre, amelyek áldást jelentettek a hallgatóknak. Nagyon-nagyon sokan fejezték ki köszönetüket a lelki élményért, amit a hangversenyek jelentettek számukra. Mindannyian éreztük, hogy Isten megáldotta munkánkat!

„Mert én a te kegyelmedben bíztam, örüljön a szívem a te segítségednek, hadd énekeljek az Úrnak, hogy jót tett velem!” (Zsolt 13,6)

Holló Péter, Reisinger János, Vigh Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése