2018. okt. 29.

19. szám – Életmódtábor 2018 – Táboraink c. rovat

Az idei nyári táborok eseményeiről, tapasztalatairól

A CELLDÖMÖLKI „ÚJ KEZDET” ÉLETMÓDTÁBOR 
Ebben az évben fontos célkitűzésünk volt egy újabb nyári életmódtábor megszervezése, melynek idejét ezúttal a 2018. július 1–7. közötti időszakra tűztük ki. Felmerült, hogy ismét Zalakaroson tartsuk ezt a tábort, de valahogyan az erősödött meg bennünk, hogy új helyszínt kellene keresnünk. 
Hogy Isten útjai néha kifürkészhetetlenek, azt most is megtapasztaltuk. Tavalyi életmódtáborunkban megismerkedtünk egy házaspárral. Később, 2017 októberében a feleség Marika nevű nővérével eljött Elekre egy betegturnusra. Kiderült, hogy Marika Celldömölk város alpolgármestere, és egy szállodát is üzemeltet ezen a településen. Az Eleken eltöltött tíz nap során jól megismerkedtünk, Isten Igéjére is egyre nyitottabbá vált. Egyik ebédnél a vele való beszélgetés során szóba került a nyári életmódtábor kérdése. Ekkor említette először, hogy szívesen rendelkezésünkre bocsátaná száz férőhelyes szállodáját. Felajánlotta, hogy látogassuk meg. Kifejezte azt is, azért is örülne, ha ezt a helyszínt választanánk, mert így mások is megtapasztalhatnák azt, amit ő itt, Eleken. 
2018. márciusában sikerült ellátogattunk a helyszínre. Először vívódtunk, hogy tényleg megfelelő-e számunkra ez a hely, vagy sem. A szálloda a város szélén állt, egy forgalmas út mellett, a konyha sem tűnt elég nagynak, viszont a szálláshely maga nagyon igényesen volt kialakítva. Később megtudtuk, hogy az épület nemrég, néhány éve esett át egy alapos felújításon. 
Marika látogatásunk alatt végig nagyon készséges volt. Megmutatta a város nevezetességeit, elvitt a lehetséges kirándulóhelyekre, a közeli gyógyfürdő belépőjegyének árát pedig lealkudta 500 Ft/fő/napra. Bejárta velünk a pékségeket, és megmutatta a legolcsóbb zöldség-gyümölcs kereskedést is. Mindezek mellett még felajánlotta, hogy a város mozitermét ingyen használhatnánk a tábor alatt egy egészségügyi témájú dokumentumfilm levetítéséhez, és az azt követő beszélgetéshez. 
Számunkra fontos szempont volt még, hogy a szálloda konyháját mi üzemeltethessük, amibe szintén beleegyeztek, bizonyos feltételekkel. Sok imádság után döntöttünk úgy, hogy ebben az évben itt szervezzük meg a tábort. Bár a helyszín nem volt minden tekintetben ideális, mégis nagyon sok tapasztalatot tartogatott számunkra a jó Isten a tábor idejére. Ott élő testvéreink is nagyon örültek a hírnek, és elmondták, régóta imádkoztak azért, hogy történjen valami a városban. 
A turnus meghirdetése után folyamatosan voltak jelentkezők, június végére majdnem elértük a maximális létszámot. Végül vendégeinkkel együtt 104 ember töltött el egy egész hetet Celldömölkön, a Vasvirág Hotelben. Vendégeink nemcsak Magyarországról érkeztek – tizenhatan Romániából, hárman-hárman pedig Szlovákiából és a Vajdaságból jöttek. 
A helyszín megtalálása után, áprilistól kezdve a programokon is elkezdhettünk gondolkodni. Egyik alkalommal felmerült bennünk, hogy meghívhatnánk kedves ismerősünket, dr. Szabó Zoltánt, a Pécsi Egyetem Dietetika Tanszéke tanárát előadóadóként. Zoltán a növényi alapú táplálkozásról írt tanulmányt az Orvosi Hetilapban, aminek köszönhetően széles körben ismertté vált. Kevés olyan szakember van ma az országban, aki ilyen szinten képviseli a vegán táplálkozást. Felvettük vele a kapcsolatot, és ő nagyon szívesen vállalta a részvételt. Ezzel egyrészt egy színvonalas előadót nyertünk, másrészt a Zoltánnal való mélyebb ismeretséghez is hozzásegített a tábor. 
Végül eljött a tábor kezdete. Vendégeink közül néhányan már 14 óra előtt megérkeztek, s estére megteltek a szobák, végül 19 órakor a nyitó programmal megkezdtük táborunkat.

A táborozók egy része járt korábban Eleken vagy Zalakaroson, többen voltak azonban kívülállók is, és olyanok, akik már valamilyen más úton kapcsolatban álltak velünk. 
A tábor programja igen színes volt, időbeosztását illetően a tavalyihoz hasonló. A napot reggeli tornával kezdtük, majd áhítat következett, ezután pedig a reggeli. Délelőttönként több párhuzamos program (szekció) közül válogathattak a táborozók: lehetőség volt részt venni az egészségügyi előadáson, emellett volt főzőkör, orvosi tanácsadás, gyógynövényes program, ezenkívül egészségügyi állapotfelmérést is végeztünk az első napon. Vendégeink masszázst is igénybe vehettek, illetve az előadások közötti szünetben is tornázhattak. 
Előadásaink témáit tekintve ebben az évben a testi egészség mellett a lelkire is szerettünk volna hangsúlyt fektetni. 
A témák között a következők szerepeltek: A növényi alapú étrend előnyei; A növényi alapú étrend helye és szerepe egyes betegségek kezelésében; Az agy csodálatos öngyógyító képessége; Értsük meg a depressziót; Szeretet és önzetlenség stb. 
Az előadók Sonnleitner Károly, Vigh Ágnes, dr. Pásztor Judit, Bakó László, dr. Szabó Zoltán, Nagy Sándor, Molnár Judit és mások voltak. 
Délután mindig valamilyen mozgásprogramon vehettek részt táborozóink. Kirándulásaink során jártunk a közeli Ság hegyen, a Jeli Arborétumban töltöttünk el egy egész napot, és Sárvárra is ellátogattunk. Táborozóink a celldömölki gyógyfürdőbe is többször átmehettek szervezett formában. Az idén is több gyermek táborozott velünk, számukra nagy élmény volt például a sümegi várlátogatás. A helyi testvérink (Németh Gyula és neje) által tartott programok (gyermektanítás, az asztalos műhely látogatása, fafaragás) is színesebbé tették a programot. 
Az estéket a lelki egészségről szóló előadásokkal zártuk. Kivétel volt a kedd este, amelyen a városi moziba szerveztük a programot, ahol a „Jobb a villa a késnél” című dokumentumfilmet vetítettük le. Ezen nemcsak táborozóink, hanem – nagy örömünkre – jó néhány helyi lakos is részt vett. A film után fórumbeszélgetést is tartottunk dr. Pásztor Judittal és Szabó Zoltánnal. 
Hálásak voltunk azért is, hogy könyvevangélista munkatársaink három napon át a helyi kórházban könyveket árulhattak. Nagy volt az érdeklődés a kiadványaink iránt, és volt, aki ott tudta meg, hogy tábor zajlik a helyi hotelben, s ezek után részt is vett programjainkon. 
A szombati istentiszteletet a tábor területén tartottuk, délután egy zenés áhítatot is sikerült megszerveznünk zenei pályára készülő fiataljaink jóvoltából. A szombat este tartott záró alkalmon vendégeink elégedetten mondták el, hogy jól érezték magukat. Voltak olyan nem hívő vendégeink, akik kifejezték, hogy mennyire örültek az ittlétnek, és milyen sok jó tapasztalatot szereztek az étkezés, a mozgás, de az összes program által. Sokan kifejezték, hogy az idei tábor sokkal lelkibb volt a tavalyihoz képest. Valamelyik résztvevő ezt úgy fogalmazta meg, hogy „ez egy bibliai életmódtábor volt”. 
Marika is megköszönte, hogy eljöttünk a városba, és örült annak is, hogy hét közben a programokon a helyiek közül többen is részt vettek. Nagyon értékelte, hogy a fiatalok milyen szorgalmasan dolgoztak, és ajándékul egy hét pihenést is felajánlott számukra a Vasvirág Hotelben. 
Az étkek teljesen növényi alapanyagokból készültek, mindig bőséges és finom ételekkel, sok zöldséggel és gyümölccsel. Ennek felelőse Bakó Gyöngyi volt. 
A konyhán ismét sikerült sok fiatalt bevonnunk a munkába, ami nagyon sokat segített. Emellett egyik testvérünk fia elkészítette a tábor kisfilmjét, és a hangfelvételek, a videofelvételek rögzítését is ő koordinálta egész tábor alatt. 
A táborozás ideje alatt semmilyen baj nem történt, a jó Isten óvó keze mindenre vigyázott. 
Mindannyian nagyon hálásak vagyunk Neki azért, hogy megrendezhettük újból táborunkat, és hogy sok szép tapasztalatot adott e napok alatt számunkra. 


Mi, a konyhai dolgozók csak rövid ideig, az ételek kiosztásánál találkoztunk vendégeinkkel. Láttuk rajtuk, hogy vidámak, elégedettek, és nagyon jól érzik magukat. Ez olyan örömmel töltött el bennünket, hogy megért minden fáradtságot. Az elmúlt évben összekovácsolódott csapat dolgozott együtt a konyhában. A szolgálat öröme egybefűzött bennünket. Sajnáljuk, hogy G.-né Icuska egészségügyi okok miatt és G. Ábel pedig vizsgái miatt nem lehetett velünk. De a jó Isten kárpótolt bennünket, mert helyettük önként jelentkezett két kis konyhatündér, akik nagyon lelkesen dolgoztak, és mindig megtalálták a munkát. Több vendéget is hívtunk az ismeretségi körünkből erre a táborra. Hárman ismerőseink közül elfogadták a meghívást, és nagyon jól érezték magukat. Közülük az egyik az első sorban ült, mindent jegyzetelt, és azt láttuk rajta, hogy nagyon értékeli az életmód-előadásokat és az áhítatokat is. Hálásan köszönte a meghívást, és azt mondta, hogy máskor is szívesen eljönne. Pécsre, zenei hangversenyünkre is elutazott, amit szintén nagyon lélekemelőnek talált. (Bakó Gyöngyi) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése